O nás
Cílem programu je systematicky poskytovat veřejnosti objektivní informace o migraci v Česku, ale i na evropské a světové úrovni, a přispívat tak k lepšímu soužití imigrantů a většinové společnosti.

Archiv

Otevřený dopis ministovi vnitra proti raziím na cizince

Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) zaslala 22.července 2010 otevřený dopis ministrovi vnitra Radku Johnovi, ve kterém protestuje proti rozsáhlým zátahům cizinecké policie proti cizincům ze třetích zemí. Upozorňuje na systémové problémy migrační politiky a žádá ministra vnitra, aby se zaměřil právě na koncepční změny. Případné kontrolní akce by měla policie zaměřit především na nepoctivé zaměstnavatele a zprostředkovatele pobytu a práce pro cizince ze třetích zemí.

”Především chybí 20 let po revoluci jakákoli obecná vize či dokument, jakou migraci Česká republika preferuje, kam by se měla česká migrační politika ubírat, zda a které cizince v ČR vůbec chceme, a zda a jak budeme cizince integrovat. Česká migrační politika je vedle promítnutí pravidel EU pouhou reakcí na obcházení zákona a určitý aktuální problém , který v mezidobí do schválení příslušné novely zákona, často nabude jiné podoby,” popisuje současný stav v dopise Martin Rozumek.

Dopis dále upozorňuje na trvající závislost a zneužívání cizinců ze strany zprostředkovatelů práce a pobytu, kteří těží z netransparentního procesu vstupu a vyřizování dokladů na území ČR. V neposlední řadě ilustruje nehospodárnost takových zásahů a vyhošťování pracujících, kteří jsou často i dobře integrovaní v české společnosti.